Sunday, 17 June 2012

Friday Activity! :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera wahai bloggers sekalian :D

 Hai, apa khabar, how's your weekend? is it going smoothly? hope you guys enjoy your day !Cheers:)  btw, tetiba rasa mcm ter-rajin pulak nak update blog even langsung takda idea nak tulis apa. Haissh, nampak benor otak ni dah berkarat . tenenene. Ni nak cerita ni? Ada sesapa sudi baca? Takda pon takpe. Mmg buat blog untuk syok sendiri pon kan. Haha.

Ok, here we go. Hari jumaat hari tu, tempat aku ada buat trip. yeah, budak2 punya trip. Trip pergi Zoo Taiping  melawat kawan2 haiwan di sana, haha. Seriously, dah lama tak pergi sana since last  4-5 years ago kot. So ni kira peluang keemasan lah kan nak jejak kaki pergi sana balik. Semua ditanggung bersih oleh pihak tadika. Thank you so much! Love you Supergood! hehe . Ni kira second time la nak jaga budak2 pergi trip. Before this pernah jugak,waktu kerja dengan tadika sebelum ni tapi just pergi balai bomba berdekatan je. Budak2 pon tak ramai, but this time a bit different . Jumlahnya agak banyak sebab semua cawangan tempat aku kerja pergi, lebih kurang 6/7 cawangan jugak lah so banyangkan lah betapa ramainya budak2 dan betapa bnyknya kerenah yang kena layan, huhu. Agak cuak la sebab nak kena handle bebudak ni baik2 !Handle witth care bak kata omputih, haha. Anak orang tu weh ! Tanggungjawab besar nak jaga bebudak tu semua. But alhamdulilah, tiada kemalangan jiwa dan raga di laporkan sepanjang berada di sana,hihi.Eventhough a bit tired but everything turns out great! Bebudak pun tersenyum lebar menandakan mereka seronok dengan trip ni.

Ok,malas la nak taip panjang2, ayuh,kita saksikan gambar2 yang akan dipaparkan sebentar lagi. Scroll jangan tak scroll :D

Tadaaaaa !





before go, get ready to snap a photo! 1,2,3 cheers :D

Dalam bus pon jadi lah kan? haha.:)
sweet memories :)
Kids :)
see,comel kan ?gerammmmmm .


sefamili cimpanzi sibuk mencari kutu. hakhak:D
Buaya Tembaga menakutkan namun Buaya Darat lebih menakutkan. *nmpk permainan dia? haha
Seladang beraski tidak sopan,org ambik gambar dia tunjuk funggung pulak -.-
yeah,can see how excited they are!
sebenarnya para teacher yg lebih excited ,so comelzz..erkk.yeke?
dah nak balik, take a lunch 1st,berkelah di bawah  pokok.:D


hihi, itu sahaja gambar yang mampu diuploadkan sebab malas nak resize bagai, nampaknya malasku makin bertambah hari demi hari. huahuahua. Apa2pun trip ini memerikan seribu satu kenangan buat semua. yeah.Tapi rasanya cukuplah sekali sebab penat wooooihh. kuikuikui.

p/s: kali ini 'aku' digunakan sebagai kata ganti nama diri  pertama . Takperlu skema sangat kan? hahaha. kbai.

till then,
salam :)









Sunday, 20 May 2012

Pengalaman


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakyat jelata semua.Ehem apa kabar? Moga-moga baik hendaknya. fuh fuh! bahasa Malaysia A la mcm ni. hihi. Agak lama rasanya aii ta update belog ni,kesian kan kau wahai blog,dibiarkan sepi tanpa tuan,dibiarkan bersawang,berhabuk,berdaki tanpa dibersihkan. :(

Erm,tak sangka kan,pejam celik-pejam- celik dah masuk pertengahan bulan 5 dah kan sekarang.Bulan 5 macam2 hari peristiwa berlaku,hari pkerja,hari ibu,hari guru. hee. Lagi 2 bulan puasa pula menjelma. Tak lama lepas tu pulak budak2 sekolah semua menghadapi peperiksaan maha besar mereka,ada pra percubaan,percubaan apa semua.UPSR,PMR,SPM STAM,and STPM. cuak tak? sekarang boleh lah relax lagi,goyang kaki,bersuka ria,fefeeling macam orang dah habis sekolah,tapi jangan sampai last2 minit baru kelam kabut nak stadi, tunggang terbalik la adik-adik semua.tolong jangan contohi tabiat turun temurun ni.haha,Masa depan tu dikk! so pesanan akak aka senior korang, stadi biar smart, result biar gempak ok? So,in advance i want to wish you best of luck!Peace. :)

Ok, actually lah kan, tujuan update blog ni pun sebenarnya nak membuktikan blog ni masih wujud, kihkih. And and anddd here i want to share my working experience . yeah! Saya seorang wanita bekerjaya sekarang. bukan lagi penggangur terhornat.tenene. Lama sebenarnya nak share dengan korang semua hari2 yang kulalui sekarang,tapi tak tahu kenapa masa sangat jeles dengan kita . haha.

Kalau nak tahu,sebelum ni,insan yang bernama tyra mohamad tak pernah langsung mencari duit poket sendiri dengan bekerja. Even dulu lepas SPM pun tak pernah nak buat part time job.Banyak alasan diberi,*lecehla, tak reti la,penat la,blablabla. Tapi keadaan sudah berubah, situasi semakin mendesak, duit poket pon makin nipis sebab bila semua benda nak kena pakai duit ,itu ini nak kena guna duit. Keluar duit pun macam air.Kalaulah air tu jadi duit takpe jugak So,nak tak nak kena cari kerja demi tak mahu menyusahkan family. Hihi*gelak comel sikit*,makanya lepas je habis exam Stp itu hari, member pun ada offer kerja jadi promoter baju for mens, hanya  untuk 2 weeks je sebab time tu Chinese New Year. Then , apalagi,peluang jangan dilepaskan. Masuk jugak duit daripda duduk rumah menternak lemak bertan-tan, haha. Kerja-kerja non stop sampai habislah sudah tempoh dua minggu tu. Tak mampu nak teruskan lagi sebab kerja berdiri memang memenantkan ! haha.

Then,pencarian kerja seterusnya bermula. Habis je kerja sebagai promoter tu, kita  mintak pulak kerja dekat tadika/taska. At last, dapat!Tadika Anugerah Pintar. Kerja dekat situ pun hampir 2 bulan jugak la. Even sekejap tapi banyak pengalaman dapat dari situ, seronok bila dikelilingi dengan budak2 kecik.They are so cute..Rindu lah pulak rasa. uhu.

Nak dijadikan cerita,lepas tu ,awal bulan 4 kita kerja dekat tempat lain. Disebabkan diri ini penyayang dan disayangi kanak2,hehe. makanya kita pergi interview as a teacher. Alhamdulilah dapat. but for this time, tadika cina pulak. Eventho  baru nak masuk 2 bulan kerja situ, tapi seriously i loved that place. I love all kids there,kerja pun buat masa ni berjalan lancar dan membuatkan saya terharu bila ada seorang budak chinese ni everday told me that she loves me. Ayat dia mcm ni. "Teacher tira,teacher tira,i love you," hee,comel sangat bila dengar.tapi sayang,tak sempat nak rapat sangat, that girl dah pindah. huhu.So ,harap2 la sebelum dapat panggilan mana2, dapatlah kerja cari pengalaman sebanyak mungkin sebab pengalaman macam ni tak selalu dapat. :)



Setiap orang mempunyai pengalaman sendiri,kerana pengalaman yang memantangkan kita, juga melalui pengalaman kita akan belajar dari kesilapan. Betul tak?


Jadi,ini merupakan pengalaman kerja saya, korang pulak macam mana?




Till then, salam :)







Wednesday, 11 January 2012

# Wordless Wednesday : Jom Tambah Lemak!

 Assalamualaikum. Hai semuaaaaa! This is first entry for 2012! Hope its not too late to wish you guys Happy New Year ! tenene. Malas nak taip banyak2 ,kata hari kurang kata2 kan. haha. So,I m here just to promote you guys some awesome place which is quite affordable yet delicious ! yummyh. What you guys waiting for, jom terjah tempat2 ni, seriously ok !

                                                                     JOM CHECKED IT OUT !

First Place:


The Manhattan Fish Market. pestime makan kat sini, tu pon setelah dipromote Mr.A. ahakss
Cappucino. erk .correct spelling? ahh,bedal lah.
Mocha for me. Nasib kita batuk time ni,kalau tak takdenya nak order ni. haha.
See. Dia masak depan kita woooooo. Terkejuittt mak tgk dia fire macam tu. Haha
Eheem. Makanan sihat. Semua makanan laut. You should try this:D
dessert for that day: Tiramisu. I love tiramisu sebab ada nama kitaa. haha.
Errk,muka ni perlu ada untuk mengambarkan keeksaited'an mengorder menu. Miahaha.
Unutk maklumat lanjut or nak survey korang boleh search their website :http://manhattanfishmarket.com

Second place:

Seoul Garden . Second time pergi sini. Chinese's Family kat belakang tu siap buat burfday partayyy lagi . Ahh, best!

Time ni lah korang semua boleh tunjuk kepakaran memasak ala-ala Chef Wan korang dekat mak ayah.,pakwe makwe,adik-adik,abang-abang,kakak-kakak watsoeva sebab boleh main cambak je segala jenis dekat situ.Hebat kan?Takde sapa marah sebab tak payah semak dapur rumah. haha
Banyak pilihan. Korang boleh ambik apa je korang nak sebanyak mana pun pastu makan sampai kembung.
Tapi jangan membazir ok, nanti tak habis kena bayar balik.
Semua tu not well cooked yet, so korang pilih then start main masak-masak. :D
Gigih masak ! Haha.


Ya, sebelum nak masuk dan main masak-masak ,makan smpai kenyang,you guys kena bayar dulu di kaunter and pilih jenis soup apa yang korang nak and for me, of course Tomyam!
 Notice: gambar di atas semua berlaku pada hari,waktu dan tarikh yang berlainan. Wuhuu..

For more info about this place,boleh checkitout di sini juga:http://www.seoulgarden.com.my/

Hobi terbaru tuan empunya blog: makan-masak-makan-masak, jangan tanya kenapa entry lepas ni pasal makanan.haha.

Till then, Salam:D