Sunday, 20 May 2012

Pengalaman


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakyat jelata semua.Ehem apa kabar? Moga-moga baik hendaknya. fuh fuh! bahasa Malaysia A la mcm ni. hihi. Agak lama rasanya aii ta update belog ni,kesian kan kau wahai blog,dibiarkan sepi tanpa tuan,dibiarkan bersawang,berhabuk,berdaki tanpa dibersihkan. :(

Erm,tak sangka kan,pejam celik-pejam- celik dah masuk pertengahan bulan 5 dah kan sekarang.Bulan 5 macam2 hari peristiwa berlaku,hari pkerja,hari ibu,hari guru. hee. Lagi 2 bulan puasa pula menjelma. Tak lama lepas tu pulak budak2 sekolah semua menghadapi peperiksaan maha besar mereka,ada pra percubaan,percubaan apa semua.UPSR,PMR,SPM STAM,and STPM. cuak tak? sekarang boleh lah relax lagi,goyang kaki,bersuka ria,fefeeling macam orang dah habis sekolah,tapi jangan sampai last2 minit baru kelam kabut nak stadi, tunggang terbalik la adik-adik semua.tolong jangan contohi tabiat turun temurun ni.haha,Masa depan tu dikk! so pesanan akak aka senior korang, stadi biar smart, result biar gempak ok? So,in advance i want to wish you best of luck!Peace. :)

Ok, actually lah kan, tujuan update blog ni pun sebenarnya nak membuktikan blog ni masih wujud, kihkih. And and anddd here i want to share my working experience . yeah! Saya seorang wanita bekerjaya sekarang. bukan lagi penggangur terhornat.tenene. Lama sebenarnya nak share dengan korang semua hari2 yang kulalui sekarang,tapi tak tahu kenapa masa sangat jeles dengan kita . haha.

Kalau nak tahu,sebelum ni,insan yang bernama tyra mohamad tak pernah langsung mencari duit poket sendiri dengan bekerja. Even dulu lepas SPM pun tak pernah nak buat part time job.Banyak alasan diberi,*lecehla, tak reti la,penat la,blablabla. Tapi keadaan sudah berubah, situasi semakin mendesak, duit poket pon makin nipis sebab bila semua benda nak kena pakai duit ,itu ini nak kena guna duit. Keluar duit pun macam air.Kalaulah air tu jadi duit takpe jugak So,nak tak nak kena cari kerja demi tak mahu menyusahkan family. Hihi*gelak comel sikit*,makanya lepas je habis exam Stp itu hari, member pun ada offer kerja jadi promoter baju for mens, hanya  untuk 2 weeks je sebab time tu Chinese New Year. Then , apalagi,peluang jangan dilepaskan. Masuk jugak duit daripda duduk rumah menternak lemak bertan-tan, haha. Kerja-kerja non stop sampai habislah sudah tempoh dua minggu tu. Tak mampu nak teruskan lagi sebab kerja berdiri memang memenantkan ! haha.

Then,pencarian kerja seterusnya bermula. Habis je kerja sebagai promoter tu, kita  mintak pulak kerja dekat tadika/taska. At last, dapat!Tadika Anugerah Pintar. Kerja dekat situ pun hampir 2 bulan jugak la. Even sekejap tapi banyak pengalaman dapat dari situ, seronok bila dikelilingi dengan budak2 kecik.They are so cute..Rindu lah pulak rasa. uhu.

Nak dijadikan cerita,lepas tu ,awal bulan 4 kita kerja dekat tempat lain. Disebabkan diri ini penyayang dan disayangi kanak2,hehe. makanya kita pergi interview as a teacher. Alhamdulilah dapat. but for this time, tadika cina pulak. Eventho  baru nak masuk 2 bulan kerja situ, tapi seriously i loved that place. I love all kids there,kerja pun buat masa ni berjalan lancar dan membuatkan saya terharu bila ada seorang budak chinese ni everday told me that she loves me. Ayat dia mcm ni. "Teacher tira,teacher tira,i love you," hee,comel sangat bila dengar.tapi sayang,tak sempat nak rapat sangat, that girl dah pindah. huhu.So ,harap2 la sebelum dapat panggilan mana2, dapatlah kerja cari pengalaman sebanyak mungkin sebab pengalaman macam ni tak selalu dapat. :)



Setiap orang mempunyai pengalaman sendiri,kerana pengalaman yang memantangkan kita, juga melalui pengalaman kita akan belajar dari kesilapan. Betul tak?


Jadi,ini merupakan pengalaman kerja saya, korang pulak macam mana?




Till then, salam :)